Czy ryż jest zdrowy? Jaki warto wybrać?
Ryż to produkt, który jest obecny w diecie niemal każdego człowieka. Pojawia się w zupkach ryżowych dla najmłodszych, powinni jeść go również ludzie chorzy i starsi. Czy ryż jest zdrowy? Oprócz tego, że dobrze smakuje i jest podstawą wielu potraw, to jeszcze dobrze wpływa na organizm. Pomaga zwłaszcza w okresie rekonwalescencji po chorobie. Bardzo ważną kwestią jest ilość spożywanego ryżu. Tak samo, jak w przypadku spożywania innych produktów, także tutaj umiar jest kluczem do zdrowia. Należy również pamiętać, by dieta była różnorodna i zbilansowana. Jaki ryż wybrać?
Ryż i jego odmiany
Stojąc w sklepie przed półką z ryżem, z pewnością masz z czego wybierać. Odmian ryżu i jego rodzajów jest naprawdę wiele. Kierując się jego odmianą, możesz wybrać:
- ryż krótkoziarnisty, który po ugotowaniu jest klejący i łatwo formować z niego wymyślne kształty na talerzu;
- ryż średnioziarnisty, czyli aromatyczny i wilgotny;
- ryż długoziarnisty, doskonały do gotowania na sypko. To właśnie on jest niezwykle delikatny w smaku.
Biały, brązowy czy paraboiled? Który ryż jest zdrowy?
Rodzajów ryżu jest wiele. Każdy z nich jest inny. Niektóre mogą mieć wysoki indeks glikemiczny, inne z kolei gotują się naprawdę długo. Jaki wybrać? Czy ryż jest zdrowy? Poznaj popularne odmiany ryżu i ich specyficzne cechy.
Ryż biały jest najpopularniejszy i najpowszechniej używany. Niestety, ma najmniejszą wartość odżywczą, ponieważ przechodzi długą obróbkę. To, co w ziarnach jest najbogatsze w minerały, błonnik i witaminy, jest mechanicznie usuwane. Ten rodzaj ryżu nie może być stosowany w diecie insulino opornych ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Ryż brązowy, to ryż naturalny. Nie jest poddawany obróbce i dlatego zatrzymuje swoje wartości odżywcze, minerały i witaminy. Choć gotuje się dłużej, warto nim zastąpić ryż biały. Co ważne, po ugotowaniu posiada niski IG ( indeks glikemiczny). Często pojawia się w diecie sportowców, chorych na cukrzycę oraz insulino opornych.
Ryż parboiled także zawiera wiele witamin i minerałów. Podczas obróbki ciepłą parą wodną pod ciśnieniem, witaminy i minerały z łuski przenikają w głąb ziarna.
Oprócz wymienionych rodzajów ryżu, na półkach sklepowych możesz spotkać jeszcze ryż dziki, jaśminowy, basmati i czarny. Wybór zatem jest duży. Jeśli zastanawiasz się, czy ryż jest zdrowy i który wybrać, to z pewnością postaw na naturalny. Nie dość, że ma niski IG, to na dodatek zawiera mnóstwo wartości odżywczych i minerałów. W jego składzie występuje także błonnik, czyli składnik dobrze dopasowanej diety.