Jak się gotuje makaron? ...
Gotowanie makaronu to pozornie prosta czynność. Jednak czy wiesz, jak ugotować makaron by był idealny? Ile wody potrzebujesz? Kiedy należy dodać soli? Czy płukać makaron w zimnej wodzie? Zapewne niejednokrotnie pytania te pojawiły się w Twojej głowie. Rodzajów makaronu jest bardzo wiele. Możesz wybrać ryżowy, spaghetti, nitki albo muszle. Są również makarony z mąki pszennej, pojawiają się również te z razowej. Choć czas ich gotowania może być różny, to pewne zasady niezmienne. Zatem – jak się gotuje makaron?
Jaki garnek wybrać do ugotowania makaronu?
Do ugotowania makaronu najlepszy będzie duży garnek. Jeśli chcesz przygotować spaghetti, to warto wybrać wysokie naczynie. W dużym garnku makaron będzie miał odpowiednio dużo miejsca. Dzięki temu będzie gotował się równomiernie.
Ile wody potrzeba do ugotowania idealnego makaronu?
Makaron, by mógł swobodnie zmieścić się w garnku, powinien być gotowany w 1 litrze wody na 100 g produktu. Tyle wystarczy, by się nie posklejał.
Kiedy i ile solić wodę do gotowania makaronu?
By makaron był smaczny, najlepiej posolić wodę, w której będzie gotowany. Kiedy wsypać sól? Wtedy, kiedy woda będzie wrzała. Jeśli zrobisz to wcześniej, część soli zdąży wyparować, zanim wsypiesz makaron. Idealną miarą soli jest 7-10 g na 100 g makaronu.
Czy dodawać oliwy do gotującego się makaronu?
Tutaj kwestia jest dość sporna. Niektórzy z nawyku dodają oliwy do każdego gotującego się makaronu. Nie musisz jednak tego robić. Jeśli wybierzesz makaron wysokiej jakości oraz ugotujesz w odpowiedniej ilości wody, nie poskleja się. Natomiast w przypadku gotowania świeżych makaronów, możesz dodać oliwy.
Jak długo gotować makaron, by był idealny?
Zanim zabierzesz się do przygotowywania dania, sprawdź jaki czas gotowania makaronu podany jest na opakowaniu. Pomoże Ci to monitorować ten proces. Nikt bowiem nie lubi twardego lub rozgotowanego makaronu. Pamiętaj jednak, by mimo znanego czasu, zawsze próbować makaron. Jeśli chcesz, by był al'dente, to koniecznie musisz skrócić czas.
Czy płukać odsączony makaron zimną wodą?
To pytanie również często się pojawia, gdy zastanawiasz się, jak ugotować idealny makaron. Otóż szkoły są dwie. Jedna mówi, że przelewając makaron zimną wodą, przerywamy proces jego gotowania. Dzięki temu podczas odsączania nie skleja się już tak bardzo. Druga zaś, by tego nie robić, bo makaron traci wtedy na swym smaku. Sam zatem wybierz opcję najlepszą dla siebie.
Kierując się powyższymi wskazówkami, z pewnością będziesz wiedział, jak gotuje się makaron, by był idealny i pyszny. Włosi powtarzają, że to makaron jest podstawą potraw i to on musi być idealnie ugotowany. Jeśli odmierzysz odpowiednią ilość wody, dodasz sól we właściwym czasie i będziesz często sprawdzał jego twardość, to z pewnością ugotujesz pyszny makaron.